Tuesday, July 30, 2013

Fudgy rooth kar : "फजी" रूठ कर अब कहाँ जाइयेगा


My young FB and blogger friend Akanksha, from Delhi, is currently  away from her folks on work, and  recently posted a visual of something she cooked for dinner, all by herself, thousands of miles away.

While my fudge eating days are long gone, I could quite imagine what must have gone through the fudge-mind, being part of a linearly eaten 3 course meal of noodles, sweet an sour veggies in sauce , a big dollop of fudge, and coke.. :-)

This time in Hindi. 

(photo by Akanksha)

चोंकलेट अनारकली परिधान करके
फ़ज्ज अम्मा रूठके बैठी .

यह क्या रानी के देश की पद्धत ,
की पहले सब

खट्टे मीठे चीजोंको नूडल्स के साथ खाना,
खूबसूरत सब्जियोंसे
अति गरम कढ़ाई में
आइटम सोंग करवाना ,
और फिर सॉस का बारीश होना ....
बादमें शौक शौक से कोक पीना ....

फज्ज की बेहेन जिलेबिबाई ,
उसके खुद के देश में
बिरयानी और नवरतन कोरमे के साथ ,
बीच बीच में लस्सी में डूबकर समय बताती है
और सब के साथ खुश रहेती है .....

अब नया देश, नयी सीख .
फज्जम्मा को अभी भी
आशा है, आकांक्षा है ,
की उसका दिन भी
एक बड़े चमच के साथ जरूर आयेगा

2 comments:

  1. You are so good, no matter which language you write in, Suranga! The meal looks appetising, even if it is going to be eaten by yourself, Akanksha!

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  2. Lovely, as always!!! I wish I had the ability to write so profound poetry!

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